Kvinnor får möjlighet till självförsöjning
Espacio Amigable, en vänlig plats, finns till för att stödja tonårstjejer i sin utveckling, självkänslan och integriteten. Just den här gruppen är utsatt på ett speciellt sätt i det här samhället. De får ofta ta stort ansvar hemma, både med städning, matlagning och att vakta småsyskon, något som inte förväntas av pojkarna. Utan mycket egna aktiviteter eller stimulans och med en stor brist på undervisning kan de dras in i destruktiva sammanhang. Enligt officiella siffror är 20 % av nyblivna mödrar tonåringar, 10-19 år, och i den gruppen så är medelåldern 13 år. Enligt samma siffror är en stor del av dessa graviditeter resultatet av sexuella övergrepp, oftast i den närmaste familjen.
Vad har vi uppnått i projektet?
På Espacio Amigable kan tonårsflickor få hjälp med skoluppgifter, umgås med vänner, förbereda sig för sitt första arbete, växa som personer, lär sig att uttrycka sig i tal och skrift, sång och teater. De kan få prata med en vuxen i förtroende och prata i grupp om aktuella ämnen. Projektet har plats för 30 tjejer i åldrarna 11 till 15 år. Flickorna är framtidens kvinnor och på många sätt i deras kultur är de redan kvinnor med allt det betyder. Fattigdom både ekonomiskt och kunskapsmässigt lämnar dem maktlösa inför sin egen framtid. Vi vill motivera dem att stanna kvar i skolan, stärka deras självkänsla och ge dem kunskaper om deras rättigheter och förmågor. Vi vill också visa på Guds kärlek på ett praktiskt sätt i det lokala samhället.
Vad vill vi göra mer?
För att projektet ska bli hållbart tränas en kvinna från det lokala samhället upp för att bli projektansvarig. Projektet ger henne ett arbetstillfälle och möjlighet till utveckling och fortbildning. Projektet knyts även in i det sociala arbetet inom det lokala samfundet. Vårt mål är att bygga så bra relationer som möjligt med hela familjerna och speciellt med mamman, farmor eller annan släkt som tjejerna bor med. Även här arbetar vi för att den paraguayanska samordnare ska ta dessa kontakter för att de ska bli långsiktiga. Det sociala arbetet är en del i helheten i församlingens engemang i hela samhället och ett sätt att visa på Guds kärlek. Slagorden för projekt är: Du kan mer än du tänker, du är värd mer än du tror!
Maria Jose, projektsamordnare, berättar:
”Att få ansvaret för kontakten med föräldrarna har hjälpt mig att växa mycket. Under de fyra månader som jag har jobbat med projektet har jag fått se tjejerna växa, hitta sina förmågor och blomstra lite mer. Jag är tacksam för möjligheten och förtroende som har getts mig och jag är väldigt glad över att vara med i detta projekt.” – Maria Jose, projektsamordnare.
En dag berättade rektorn på skolan där många av tjejerna går, att läraren till en av tjejerna de senaste månaderna har märkt en stor förändring i hennes inställning till skolan och förhållningsätt till andra.