Mission/Regioner/Länder

Centralasien

EFK har arbetat i Xinjiang i ca 15 år tillbaka.

Sedan urminnes tider har Sidénvägen genom Centralasien varit en naturlig transportväg till Kina. Området består av ett antal självständiga stater som tidigare ingick i Sovjetunionen samt Xinjiang som är en autonom provins i Kina. Folken i området pratar turkiska språk och står kulturellt nära vandra. Centralasien är idag muslimskt men tidigare i historien har Jesus varit känd i oaserna och bergsdalarna längs Sidénvägen. På 500-talet kom nestorianska kristna till området och Marco Polo rapporterade från sina resor om flera kyrkor. I slutet på 1800-talet bedrev Missionskyrkan arbete i Xinjing-provinsen i Kina men de blev tvingade att lämna området på 1930-talet. Sedan ca 15 år tillbaka har Evangeliska Frikyrkan arbetat i Xinjiang.

Xinjiang
Som en av de fattigare delarna av Kina har Xinjiang inte fått så stor del av det ekonomiska uppsvinget Kina upplevt de senaste åren. Befolkningen har tidigare dominerat av uigurer men en statunderstödd inflyttning av han-kineser har skett den senaste åren. Trots att området är rikt på naturresurser är fattigdomen utbredd, speciellt ute på landsbygden hos de turkiska folken; ujgurer, kirgiser och kazaker. Området lider av stora miljöproblem som luftföroreningar och ökenutbredning.

källa: Evangeliska Frikyrkan