Inga-Maj jobbade med Moder Teresa

Moder Teresa är känd i hela världen och i Ludvika bor en av alla hennes medarbetare, Inga-Maj Birkehag. Hon har ett lugnt och tillbakadraget sätt, precis på samma sätt som vi sett Moder Teresa filmad i sitt förvärv.

Under två till tre månader varje år i 32 års tid har Inga-Maj Birkehag jobbat i Indien. Vid några tillfällen har hon varit vid Moder Teresas hem i Calcutta, Dehli och Bombay. Hon har jobbat på barnhem, hos handikappade och bland människor i livets slutskede. – Det känns väldigt konstigt att inte åka i väg i år.

I hallen finns bilder av de båda damerna sida vid sida. Hon är rädd för att vi ska tro att hon förhäver sig, men det är så långt från sanningen man kan komma. Inga-Maj Birkehag är försynt och tillbakadragen, med sin låga profil kan hon knappast förarga någon.

Inga-Maj Birkehag föddes i Glänshammar i Närke då med namnet Ingrid Maria. När hon började på Sofiahemmets sjuksköterskeutbildning bytte hon snabbt till dagens namn då en annan flicka hette Ingrid.

Efter utbildningen arbetade hon sju år i Åsele där hon träffade sin man. Han var från Värmland och därför sökte sig paret neråt i Sverige.

– Vi skulle söka oss neråt och då blev det Ludvika, säger Inga-Maj Birkehag. I Ludvika kom hon att arbeta som distriktssköterska förutom de sista elva åren innan pensioneringen då hon var skolsköterska på Högbergsskolan. Hon har tre vuxna barn och sju barnbarn, det vittnar också alla fotografier om. Hemmet är fyllt av bilder på barnbarnen i olika åldrar och vid olika högtidstillfällen.

Inga-Maj fick en förfrågan om att åka till Indien som missionär, hon började arbeta på missionens olika stationer. Första gången hon kom till Indien var 1980 och sedan blev det varje år i 32 års tid. I år är det första året som hon inte åker.

– Det känns väldigt konstigt att inte åka iväg i år, det är den här tiden på året som jag brukar vara i Indien. Vid varje tillfälle har hon stannat i cirka två-tre månader.

Har du aldrig känt att du velat flytta dit?

– Nej. Jag har ju barnen och barnbarnen här.

– I början när jag for till Indien tog jag tjänstledigt, men sedan som pensionär gjorde jag som jag ville.

Moder Teresa
Vid ett par tillfällen under alla år har hon jobbat enbart på Moder Teresas olika hem, i Bombay, Delhi och Calcutta. Även de andra åren har hon alltid passat på att besöka något av hemmen där hon har befunnit sig. I Calcutta arbetade Inga-Maj Birkehag framför allt på barnhemmet, hos de handikappade och på hemmet för döende. Det var tunga uppdrag, men värdefullt för själen förstår man av hennes berättelse. Moder Teresa själv brukade hon träffa vid aftonbönen i moderhuset, dit Inga-Maj Birkehag gick varje kväll.

Var hon så där speciellt som hon verkade på tv?

– Det är helt fantastiskt att ha fått träffa henne. Det var något speciellt med henne. När Moder Teresa blev saligförklarad 2003, några år efter sin död, blev Inga Maj Birkehag inbjuden till Rom och ceremonin. Det var speciellt och väldigt mycket folk.

Leprasjuka och väveriet
Inga-Maj Birkehag besökte alltid ett sjukhus för Leprasjuka, som Korskyrkan i Ludvika samlat in pengar till sedan 1974 via Bröd till bröder.

– Jag tog en veckas semester när jag var där och besökte dem. De är så duktiga. Sjukhuset har syskola. När de är klara med den halvårslånga utbildningen får de en symaskin så de kan sy åt andra och på så vis få inkomst. De har också skola där de får lära sig att tillverka skor. De har ofta sår på fötterna och kan inte gå barfota.

Inga-Maj Birkehag var med och startade väveriet som gör lakan, handdukar och annat textilier till sjukhuset.

– Idag producerar de så mycket att de kan sälja till andra sjukhus och få in en slant.

Inte farligt
Att det skulle vara farligt i Calcutta är inget Inga Maj Birkehag har märkt av. Hon är van att resa och inte rädd utav sig. Maken gick bort tidigt och hon har alltid rest själv. Det var inga problem att röra sig i Calcutta. Hon hann sällan se något annat än det som arbetet innebar. Det var full fart hela tiden från tidig morgon till sen kväll. Oftast bodde hon på missionens centra i Gorakhpur, därifrån gjorde hon tredagarsturer ut till de andra missionsstationerna. Det fanns sju-åtta stycken bara i den regionen. Jag skaffade mig en kokplatta och lagade min egen mat när jag bodde på centrat.

Filtar och pengar Varje år har hon skickat eller tagit med sig filtar och annat till Indien. Förra året skickade hon tre 20-kilos säckar till olika hem, men frakten är dyr och ökar för varje år. I början funderade hon på att lära sig hindi, men insåg att det gick bra med engelskan.

källa: Annonsbladet